Bin Yayla, Dün, Bugün
Oğuz Karayemiş ve Emre Sünter
3 Haziran 2024
19.00 / 22.30

Kayıt Olmak İçin Formu Doldurunuz: KAYIT FORMU İÇİN BURAYA TIKLAYIN!
Kapasite ile sınırlıdır. (50)
Seminer tek oturumdur ve ücretsizdir.

 

Fransız filozoflar Gilles Deleuze ve Félix Guattari’nin anadilinde 1980 yılında yayımlanan Bin Yayla kitapları, kırk dört yıl sonra Norgunk Yayınları tarafından Türkçede yayımlandı. Yazarlarının deyimiyle yayımlandığı bağlamda görece bir sessizlikle karşılanan bu kitap, felsefede etkisini giderek arttırarak yeni bir kıta kaymasının habercisi oldu. Öncelikle kavramsal çerçevesiyle ve en önemlisi bu çerçevenin etrafında örüldüğü düşünce sıçramasıyla yalnızca felsefenin değil gerçekliği düşünmenin ve düşüncenin gerçekliğini tesis etmenin yeni yollarını açtı. Bu kıta kayması bugün de posthümanizm içinde, bilhassa cüretkâr yeni materyalizm ile spekülatif gerçekçilik dâhilinde kendi yönünü çizmeye devam ediyor. Ayrıca önerdiği politika ve toplum felsefesi de beşerî bilimlerin çok farklı girişimlerinde önemli bir esin kaynağı olmayı sürdürüyor.

Bu seminerde Bin Yayla’nın çevirmeni felsefeci Emre Sünter ve felsefeci Oğuz Karayemiş, Bin Yayla’nın “dünü” ve “bugünü” üzerine konuşacaklar. Bu “dün ve bugün” problemleştirmesi, bir yandan Bin Yayla’yı bugün Türkçe(de) konuşmanın, onu çevirmenin anlamını tartışmayı, diğer yandan da onun güncel felsefi ağırlığını ele almayı kapsayacak. Hakikaten Türkçe Bin Yayla, Türkçede felsefe ne demektir, bugün? Peki ya Bin Yayla, kapsamlı bir felsefi girişim olarak hangi imkânlara açılmaktadır, bugün? Bütün bunların “bizim” problemlerimizle, yalnızca verili olan problemlerimizle değil ama aynı zamanda problemleştirme imkânlarımızla ilişkisi nedir? Ekolojide, politikada, ekonomide, küre çapında ve şu “bizim” coğrafyamızda yaşadıklarımıza hitap eden nedir Bin Yayla’da? Bütün bunların ötesinde bu kitabın vaadi ve onunla hemhal olmaya başlamanın yolları nelerdir? Bu seminerde bu sorulara dolaylı da olsa yanıt vermeye, en azından onları sormaya nasıl başlayabileceğimizi tartışacağız.

Konuşmacılar

Oğuz Karayemiş

Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü lisans mezunudur. Doktorasını 2023 yılında, yine Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden ekoloji ve ekonomi ilişkisi üzerine teziyle almıştır. Çeşitli sanatçılar için sergi ve katalog metinleri yazdı, farklı üniversite ve sanat kurumlarında felsefe ve sanat seminerleri verdi. Graham Harman, William James, Herbert Marcuse gibi filozofların kitaplarını çevirdi. Ekoloji, ontoloji, politika felsefesi ve semiyotik alanlarında çalışıyor, halihazırda Art Unlimited dergisinde köşe yazarlığı yapıyor ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders veriyor.

Emre Sünter

Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü lisans mezunudur. Yüksek lisansını Fransız Hükümetinin bursuyla gittiği Paris Nanterre Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. Doktorasını 2021 yılında Montreal Üniversitesi’nde İletişim Çalışmaları alanında “For an Echology of Microbe-Artworks: Thinking in between Art and Science” başlıklı teziyle başarıyla tamamlamıştır. Bu çalışmasıyla Rektörün Onur Listesi’nde yer almaya hak kazanmıştır. Daha önce Tarde, Simondon ve Massumi’nin kitaplarını Türkçe’ye çevirmiştir. Çalışmalarında doğa, kültür ve teknoloji arasındaki karmaşık ilişkilere odaklanan Sünter halen Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.