Gülseven Medar

Gülseven Medar Türkiye’de doğdu. Ses sanatçısı olan Medar, geleneksel Anadolu ve Mezopotamya müziğini bölgenin farklı dilleriyle seslendiriyor. Çoğunlukla Kürtçe, Türkçe ve Zazaca halk şarkılarından oluşan repertuardan albüm ve konser projeleri yaptı. Kimi konser projelerinde Ermenice, Arapça ve İbranice halk ezgilerini de seslendirerek Ortadoğu’nun müziğini, sesini ve gırtlağını sahnelerde yaşatıyor.

Amsterdam Theater Rast ve Diyarbakır Şehir Tiyatrosu ortak yapımı olan “Dilek” adlı bir halk operasında ana karakteri canlandırdı ve aynı yapım grubu ile “Hamlet bi Kurdi”oyununda Ophelia karakterini canlandırarak karakterin müziklerini yaptı. Devamında gerçekleşen Kawa Nemir’in çevirisi ve kompozitör Ardaşes Agoşyan’ın komposizyonlarıyla bir uyarlama versiyonu şeklinde sahnelenen “Tosca” operasında Tosca karakterini canlandırdı. Amed Şehir Tiyatrosu bünyesinde “Mem u Zin” adlı müzikli oyunda “Zin” karakerini canlandırdı ve karakterin müziklerini yaptı. Dizi, film ve belgesel projelerinde müzikal seslendirmeler yaptı.

-2005 senesinde Kanal D “Bu Toprağın Türküsü” adlı ses yarışması finalisti oldu.

-2008’de Rengahenk Türküler “Karadut” adlı albümde iki eser ile yer aldı.

– 2009’da Garaj İstanbul’un yaptığı “Taziye” adlı okuma tiyatrosunda solistlik yaptı.

-2010’da “Rind-i Şeyda” adlı solo halk müziği albümü müzik piyasasında yerini aldı.

-2013’de İzmit Belediyesi destekli “Barışa Türkü” adlı oratoryoda yer aldı.

– 2015’de provaları başlayan Hollanda’lı kompozitör Wim Selles yapımı “Bach Anatolia” adlı konser projesinde yer aldı.

– 2015’de İber Müzik etiketiyle yayımlanan “Savaş Kadınları” ve “Karacaoğlan Sevdası” adlı albüm projelerinde yer aldı.

-2015-2016’da Hollanda Theater Rast ve Hollanda Flarmoni Orkestrası ortak yapımı “Göç Türküleri” adlı konser projesinde yer aldı.

2016’da Desim Qocgiri Qerebel Kültür Projesi’nde sahne aldı.

-2016’da Hollanda Theater Na De Dam yapımı göç konulu bir oratoryoda yer aldı.

-2016’da Yinon Muallem ile “Meeting of heart” adlı albüm projesinde yer aldı. Bu albümün konserlerini İstanbul CRR konser salonunda, Kudüs Müzik Festivalinde, Paris De la Ville’de Yahudi Kültür Festivalinde ve Atina’da gerçekleştirdi.

2016’da Kürtçe ninniler içerikli bir kayıt projesi yaptı.

2018’de Viyana Salam Orient müzik festivalinde “Kurdish Female Voices “ adlı müzik oluşumuyla sahne aldı.

2019’da Dew Du Şar Heft Mesel adlı kadın ve mitoloji içerikli oratoryoda sahne aldı.

2020’de ihti’yar ve Vengé Royi II adlı albüm projesinde yer aldı.

2021’de Erdal Erzincan ve Ahmet Aslan ile ortak eser kayıt projeleri gerçekleştirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede Türk Müziği üzerine yüksek lisans yaptı. Prof.Dr.Marlen Adamadze, Öğr.Gör.Ferşan Başaka ve Alexandra İvanoff’dan şan eğitimi aldı. Prof.Dr.Can Etili Ökten,  Öğr.Gör.Ayşe Esin Şentürk’ten Türk Halk Müziği eğitimi aldı. Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kadim ezgilerini seslendiren ustaları dinleyerek büyüyen Gülseven Medar edindiği birikim ve deneyimin ışığında şan tekniği ve halk müziği repertuarı üzerine uzun yıllar eğitim verdi. Halen Haliç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.